O nama

ZAP je porodična firma osnovana 1990. godine. Specijalizovani smo za izradu planova detaljne regulacije i urbanističkih projekata, izradu investiciono tehničke dokumentacije za objekate visokogradnje različitih namena, konsalting i inženjering usluge za potrebe investitora, stručni nadzor nad izgradnjom objekata, i za nadzor nad projektnim finansiranjem.

Investitoru pružamo punu podršku u procesu realizacije investicije uključujući i nalaženje lokacija, urbanističko planiranje i izradu studija izvodljivosti.

Naš tim se sastoji od kreativne i posvećene grupe pojedinaca koji dele zajedničku želju za projektovanjem i izgradnjom progresivne, funkcionalne i inovativne arhitekture. Težimo formiranju prakse koja nudi uvid u različita arhitektonska rešenja, poboljšavajući ponudu klijentima, uz stalnu želju za novim saznanjima i napredkom.

Svaki projekat smatramo novim zadatkom i specifično odgovaramo na svako arhitektonsko pitanje.

Prostorije projektnog biroa ZAP nalaze se na 8. spratu zgrade Square 43, stambeno – poslovnog objekta, u ulici Milutina Milankovica na Novom Beogradu.

Inspiracija je pronadjena u samoj ‘’kuci’’ Square 43, tacnije njenoj strukturi i materijalizaciji. Tople boje fasade prenesene su i na sam enterijerski prostor, čineći ambijent znatno prijatnijim. Dizajn enterijera je sveden i sastoji se iz dva dela: kancelarijskog i open space prostora. Ove dve funkcionalne celine podeljne su transparentnim staklenim pregradama. Aluminijumski nosači staklenih pregrada su naglašeni, tamno sive boje. Centralni ‘’hodnik’’ vodi do sekretara firme, koji je u nekom vidu ostrva.  Centralni deo radnog prostora (open space) sadrži 12 radnih mesta za zaposlene (arhitekte).

Celokupni statični deo prostora okrečen je u belo (zidovi i plafoni), kako bi se dobila što veća osvetljenost, dok je mobilijar prostora tamnijih, toplih boja. Radni stolovi I fijoke su od tamnog kompozitnog materijala (fundermax ploce) sa teksturom drveta. Pod je tamniji, teget, kako bi se napravio kontrast pretežno svetlom koloritu.

Kancelarije direktora i zamenika direktora, kao i sale za sastanke sadrže i obloge zidova od opeke (flisete), istog sloga i kolorita kao i na fasadi objekta. Office je trostrano orijentisan i ima mogučnost izlaska na 3 terase. Površina celog prostora je 330 m2.

ZAP je pionir u korišćenju BIM (Building Information Modelling) softvera u Srbiji. Još 2005. godine smo uveli BIM softvere kao primarni alat u projektovanju i danas su svi naši projekti BIM projekti.

BIM nam omogućava da efikasnije i preciznije sagledamo objekat u toku projektovanja, još od faze izrade idejnog rešenja pa do izvođačkog projekta i izrade tenderske dokumentacije.

BIM se koristi za kreiranje digitalnih modela fizičkih i funkcionalnih karakteristika zgrade. To je takođe i radni metod i način upravljanja informacijama tokom procesa izgradnje i životnog ciklusa zgrade. Koristeći BIM, ZAP uspešno projektuje objekte i komplekse zahtevih formi i dizajna, stvarajući potpuno integrisane procese projektovanja za klijente i korisnike.

Naša upotreba BIM-a takođe uključuje informacije o detaljima i specifikacijama komponenti, materijalima, prostornim odnosima, troškovima i informacijama o strukturi objekta, protivpožarnosti materijala, osunčanosti objekata i drugima karakteristikama. Primarno koristimo softver ArchiCad.

Takvi BIM modeli mogu da obezbede fotorealistične vizuelizacije u realnom vremenu i u VR-u (virtuelna stvarnost).